Päivän teksti

Jaakob tapaa Raakelin

Sitten Jaakob lähti matkaan kohti idän kansojen maita. Saapuessaan sinne hän huomasi kaivon ja kolme lammaslaumaa makailemassa sen äärellä, sillä siitä kaivosta juotettiin karjalaumoja. Kaivon suulla oli iso kivi, ja vasta kun kaikki paimenet olivat kokoontuneet sinne laumoineen, kivi vieritettiin kaivon suulta ja lampaat ja vuohet juotettiin. Sitten kivi pantiin taas paikoilleen kaivon suulle. Jaakob kysyi paimenilta: »Mistä te olette kotoisin, veljet?» He vastasivat: »Harranista.» Jaakob kysyi vielä: »Tunnetteko Labanin, Nahorin pojan?» He vastasivat: »Kyllä tunnemme.» Hän kysyi: »Mitä Labanille kuuluu?» Ja he vastasivat: »Hyvää hänelle kuuluu, ja tuolta onkin tulossa hänen tyttärensä Raakel lampaineen.» Jaakob sanoi: »Nyt on vielä täysi päivä ja liian varhaista ajaa karjaa kokoon. Juottakaa vain lampaat ja viekää ne takaisin laitumelle.» Mutta he sanoivat: »Ei, sitä me emme voi tehdä, ennen kuin kaikki laumat ovat koossa ja kivi vieritetään kaivon suulta. Vasta sitten me voimme juottaa lampaat.»

 

Jaakobin vielä puhuessa heidän kanssaan Raakel toi sinne isänsä lammaslauman; sen paimentaminen oli näet hänen tehtävänsä. Kun Jaakob näki Raakelin, enonsa Labanin tyttären, ja hänen lampaansa, hän astui esiin, vieritti kiven kaivon suulta ja juotti lampaat. Sitten Jaakob suuteli Raakelia ja puhkesi itkuun. Hän kertoi Raakelille olevansa hänen isänsä sukua, Rebekan poika, ja Raakel juoksi kertomaan isälleen. Kun Laban sai kuulla sisarenpoikansa tulosta, hän riensi Jaakobia vastaan, syleili ja suuteli häntä ja vei hänet kotiinsa. Jaakob kertoi Labanille kaiken, mitä hänelle oli tapahtunut, ja Laban sanoi hänelle: »Sinä olet todellakin samaa luuta ja lihaa kuin minä.»

 

Jaakob palvelee Labania Raakelin tähden

Kun Jaakob oli asunut Labanin luona kuukauden verran, Laban sanoi Jaakobille: »Miksi sinun pitäisi tehdä minulle ilmaista työtä, vaikka oletkin sukulaiseni? Sano, mitä haluat palkaksesi.» Labanilla oli kaksi tytärtä; vanhemman nimi oli Lea ja nuoremman Raakel. Lealla oli lempeät silmät, mutta Raakel oli kaunis vartaloltaan ja kasvoiltaan. Jaakob oli rakastunut Raakeliin, ja niin hän sanoi: »Minä palvelen sinua seitsemän vuotta, jos annat minulle nuoremman tyttäresi Raakelin.» Laban sanoi: »Parempi minun on antaa hänet sinulle kuin jollekin toiselle. Jää minun luokseni asumaan.» Niin Jaakob palveli seitsemän vuotta saadakseen Raakelin, ja ne vuodet tuntuivat hänestä vain muutamalta päivältä, koska hän rakasti Raakelia.

 

Sitten Jaakob sanoi Labanille: »Anna minulle vaimoni. Palvelusaikani on kulunut umpeen, ja nyt tahdon saada hänet.» Laban kutsui silloin koolle paikkakunnan kaikki asukkaat ja järjesti hääpidot. Mutta illan tultua hän haki tyttärensä Lean ja vei hänet Jaakobin luo, ja Jaakob yhtyi häneen. Laban antoi orjattarensa Silpan tyttärelleen Lealle orjattareksi.

 

Kun aamu koitti, Jaakob huomasi, että olikin saanut Lean. Hän sanoi Labanille: »Mitä oletkaan minulle tehnyt! Minähän palvelin sinua saadakseni Raakelin. Miksi sinä petit minua?» Mutta Laban vastasi: »Ei ole meillä päin tapana naittaa nuorempaa tytärtä ennen vanhempaa. Vietä nyt vain hääviikko loppuun tämän vanhemman kanssa, niin saat sitten palkaksi nuoremmankin, kunhan pysyt minun palveluksessani toiset seitsemän vuotta.» Jaakob suostui siihen ja vietti hääviikon loppuun Lean kanssa. Sen jälkeen Laban antoi myös tyttärensä Raakelin hänelle vaimoksi ja antoi orjattarensa Bilhan tyttärelleen orjattareksi. Jaakob yhtyi myös Raakeliin, ja Raakel oli hänelle rakkaampi kuin Lea. Näin Jaakob palveli Labanin luona vielä toiset seitsemän vuotta.

 

Jaakobin pojat

Kun Herra huomasi, että Jaakob syrji Leaa, hän antoi Lean tulla raskaaksi, mutta Raakel pysyi lapsettomana. Niin Lea synnytti pojan, jolle hän antoi nimeksi Ruuben, sillä hän ajatteli: »Herra on nähnyt minun kurjuuteni. Nyt mieheni alkaa rakastaa minua.» Sitten hän tuli jälleen raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Herra on kuullut, että mieheni syrjii minua, ja siksi hän antoi minulle myös tämän pojan.» Ja hän antoi pojalle nimeksi SimeonSitten hän tuli taas raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Nyt mieheni lopultakin kääntyy minun puoleeni, koska olen synnyttänyt hänelle kolme poikaa.» Sen vuoksi poika sai nimekseen LeeviJa Lea tuli taaskin raskaaksi, synnytti pojan ja sanoi: »Vihdoinkin saan ylistää Herraa.» Siksi hän antoi pojalle nimeksi Juuda. Sitten hän ei enää synnyttänyt.

 

Kun Raakel näki, ettei hän saanut lapsia, hän alkoi kadehtia sisartaan ja sanoi Jaakobille: »Auta minua saamaan lapsia, tai muuten minä kuolen!» Jaakob suuttui Raakelille ja sanoi: »Olenko minä muka Jumala? Minäkö olen estänyt sinua saamasta lapsia?» Raakel sanoi: »Tuossa on orjattareni Bilha. Tee hänen kanssaan lapsia, jotka tulevat minun omikseni. Näin minustakin voi tulla äiti.» Raakel antoi orjattarensa Bilhan Jaakobille vaimoksi, ja Jaakob yhtyi häneen. Bilha tuli raskaaksi ja synnytti Jaakobille pojan. Silloin Raakel sanoi: »Jumala on ratkaissut asian minun hyväkseni. Hän on kuullut rukoukseni ja antanut minulle pojan.» Sen vuoksi Raakel antoi pojalle nimeksi DanSitten Raakelin orjatar Bilha tuli uudelleen raskaaksi ja synnytti Jaakobille toisen pojan. Raakel sanoi: »Minä olen käynyt sisareni kanssa ankaran kamppailun, ja nyt olen voittanut.» Ja hän antoi pojalle nimeksi Naftali.

 

Kun Lea näki, ettei hän enää saanut lapsia, hän antoi orjattarensa Silpan Jaakobille vaimoksi, ja Lean orjatar Silpa synnytti Jaakobille pojan. Lea sanoi: »Tuokoon hän onnea!», ja antoi pojalle nimeksi GadSitten Lean orjatar Silpa synnytti Jaakobille vielä toisen pojan, ja Lea sanoi: »Miten onnellinen minä olenkaan! Nyt naiset ylistävät minua onnelliseksi.» Ja hän antoi pojalle nimeksi Asser.

 

Kerran vehnänleikkuun aikaan Ruuben lähti ulos kävelemään. Hän löysi vainiolta lemmenmarjoja ja vei ne äidilleen Lealle. Silloin Raakel sanoi Lealle: »Anna minullekin poikasi tuomia lemmenmarjoja.» Mutta Lea vastasi hänelle: »Eikö riitä, että sinä olet jo vienyt minulta mieheni, kun nyt vielä tahdot poikani lemmenmarjat?» Raakel sanoi: »Olkoon menneeksi, Jaakob saa ensi yönä maata sinun kanssasi, kunhan minä saan poikasi lemmenmarjat.» Ja kun Jaakob illalla palasi laitumelta, Lea meni häntä vastaan ja sanoi: »Sinun on nyt maattava minun kanssani, sillä minä olen ostanut sinut itselleni poikani löytämillä lemmenmarjoilla.» Jaakob makasi sinä yönä hänen kanssaan. Jumala kuuli Lean rukoukset, ja Lea synnytti Jaakobille viidennen pojan. Lea sanoi: »Jumala on korvannut minulle sen, että annoin orjattareni miehelleni.» Ja hän antoi pojalle nimeksi IsaskarSitten Lea tuli taas raskaaksi ja synnytti Jaakobille kuudennen pojan. Lea sanoi: »Jumala on antanut minulle hyvän lahjan. Nyt mieheni vihdoinkin pysyy minun luonani, sillä olen synnyttänyt hänelle kuusi poikaa.» Ja hän antoi pojalle nimeksi SebulonSen jälkeen Lea synnytti vielä tyttären ja antoi hänelle nimeksi Dina.

 

Mutta Jumala muisti myös Raakelia ja kuuli hänen rukouksensa. Hän antoi Raakelin tulla hedelmälliseksi, ja Raakel tuli raskaaksi ja synnytti pojan. Hän sanoi: »Jumala on ottanut pois minun häpeäni.» Hän antoi pojalle nimeksi Joosef ja sanoi: »Antakoon Herra minulle vielä toisen pojan.»

 

Jaakob hankkii itselleen rikkautta

Kun Raakel oli synnyttänyt Joosefin, Jaakob sanoi Labanille: »Salli minun lähteä kotiin, omaan maahani. Anna minulle vaimoni ja lapseni, joiden takia olen palvellut sinua, sitten minä lähden. Sinä tiedät kyllä, miten hyvin olen sinua palvellut.» Laban vastasi: »Jää toki vielä tänne! Minä olen tutkinut ennusmerkkejä ja saanut tietää, että juuri sinun takiasi Herra on siunannut minua.» Ja hän sanoi vielä: »Määrää itse, paljonko haluat minulta palkkaa, minä kyllä maksan sen.» Jaakob sanoi hänelle: »Tiedät itsekin, miten minä olen sinua palvellut ja miten sinun karjasi on lisääntynyt minun hoidossani. Se vähä, mitä sinulla oli ennen minun tuloani, on kasvanut moninkertaiseksi. Minun askelissani on Herran siunaus tullut sinullekin. Mutta enkö minä nyt jo saisi ryhtyä työhön oman perheeni hyväksi?»

 

Silloin Laban kysyi: »Mitä minun pitäisi antaa sinulle?» Jaakob vastasi: »Sinun ei tarvitse antaa minulle mitään. Mutta jos suostut siihen, mitä nyt ehdotan sinulle, niin minä paimennan ja vartioin sinun vuohiasi ja lampaitasi edelleenkin. Tänään minä tarkastan koko sinun vuohi- ja lammaskarjasi. Vie sinä siitä pois kaikki täplikkäät ja kirjavat lampaat ja nuorista pässeistä kaikki mustanruskeat, sekä vuohista kaikki kirjavat ja täplikkäät. Minun palkkani olkoon tämä, ja osoittakoon se, miten vähään minä tyydyn: kun aikanaan tulet tarkastamaan laumaa, niin minun palkakseni jääkööt ainoastaan täplikkäät ja kirjavat vuohet sekä mustanruskeat lampaat, kaikki muut voit katsoa kuin sinulta varastetuiksi.» Laban sanoi: »Hyvä on, jos niin tahdot.»

 

Vielä samana päivänä Laban keräsi erilleen juovikkaat ja kirjavat pukit ja kaikki täplikkäät ja kirjavat vuohet, kaikki, joissa oli jotakin valkoista, ja kaikki mustanruskeat pässit ja jätti ne poikiensa paimennettaviksi. Sitten Laban siirsi tämän lauman kolmen päivämatkan päähän Jaakobista, ja Jaakob jäi paimentamaan Labanin muita vuohia ja lampaita.

 

Jaakob otti tuoreita valkopoppelin, mantelipuun ja plataanin oksia ja kuori niihin raitoja niin, että valkoinen puu paljastui. Kun naaraat olivat kiimassa, hän pani kuorimansa oksat niiden eteen juottoruuhiin, vesialtaisiin, joista ne kävivät juomassa. Eläimet, jotka olivat pariutuneet oksien edessä, synnyttivät juovikkaita, täplikkäitä ja kirjavia karitsoita. Nämä karitsat Jaakob erotti itselleen. Kun eläimet jälleen olivat kiimoissaan, hän käänsi niiden päät Labanin karjan juovikkaisiin ja mustanruskeisiin eläimiin päin. Omat laumansa hän piti erillään eikä päästänyt niitä sekaantumaan Labanin vuohiin ja lampaisiin. Aina kun lauman voimakkaat naaraat tulivat kiimaan, Jaakob asetti oksat juottoruuhiin niiden eteen, niin että ne pariutuivat oksien edessä. Mutta heikkojen eläinten eteen hän ei pannut oksia, ja siksi jäivät heikot eläimet Labanille ja Jaakob sai voimakkaat. Jaakob rikastui suuresti, ja hänelle kertyi runsaasti lampaita ja vuohia, orjattaria ja orjia sekä kameleita ja aaseja.

 


Facebook-ryhmä

Päivän materiaali tulee myös omaan Facebook-ryhmäänsä. Keskustellaan yhdessä!
Liity mukaan Facebook-ryhmään tämän linkin kautta.

Livekirkko

Tämä päivittäinen katkelmajaottelu on Livekirkko ry:n raamatunlukuohjelmasta, jonka perusteella luemme Raamatun kronologisesti kannesta kanteen vuoden aikana.

Meillä on evankeliumi tehtävänä. Livekirkko tarjoaa kristillistä sisältöä ihmisille siellä, missä he ovat.


Raamatunkäännös vuoden 1992 kirkkoraamatun mukaan. Tekijänoikeudet kirkon keskusrahasto.