Sinun puolestasi annettu ja vuodatettu Luuk. 22:14-23

“Hän otti käsiinsä maljan, kiitti Jumalaa ja sanoi: Ottakaa tämä ja jakakaa keskenänne” Luuk. 22:17

Sinun puolestasi annettu ja vuodatettu. Tähän lauseeseen tiivistyy Jeesuksen kärsimystien ja kuoleman merkitys. Tässä Luukkaan evankeliumintekstissä (Luuk. 22:14-23) Jeesus on kokoontunut yhdessä opetuslastensa kanssa syömään viimeistä yhteistä ateriaa. Aterian aikana Jeesus siunaa leivän ja viinin, ja jakaa ne opetuslapsilleen. Siitä lähtien kristityt ovat viettäneet Jeesuksen esimerkin mukaisesti yhteistä ateriaa, ehtoollista. Luukkaan tekstissä korostuu ehtoollisen yhteisöllisyys. Se on kristittyjen yhteinen ateria.

Jeesus on antanut ruumiinsa, itsensä, meidän puolestamme. Me saamme olla vapaita, koska Jeesus on sovittanut pahat tekomme. Jeesuksen veressä on uusi liitto. Liitto Jumalan kanssa. Liitto, jossa meille lahjoitetaan Jumalan armo, anteeksianto ja rakkaus. Ehtoollisen leivässä ja viinissä tiivistyy Jeesuksen sovitustyö meidän puolestamme. Me saamme Jumalalta anteeksi, kun sitä pyydämme. Kristuksen ruumis ja veri, sinun puolestasi vuodatettu ja annettu. Näiden sanojen merkitys ei vähene ja ne ovat yhtä totta, vaikka meillä ei olisi mahdollisuutta viettää ehtoollista, kristittyjen yhteistä ateriaa, kuten esimerkiksi kuluneen vuoden aikana poikkeusoloista johtuen.

 

  • Mikä asia puhutteli sinua tässä tekstissä? (Luuk. 22:14-23)
  • Mitä Jeesuksen sanat: “Tämä on minun ruumiini, joka annetaan teidän puolestanne. Tehkää tämä minun muistokseni” tarkoittavat? Mitä ne merkitsevät sinulle?
  • Entä mitä Jeesuksen sanat: “Tämä malja on uusi liitto minun veressäni, joka vuodatetaan teidän puolestanne” tarkoittavat? Mitä se merkitsee sinulle?
  • Mitä ehtoollisen vietto merkitsee sinulle?

 

Raamattupysäkit kannustavat meitä lukemaan Raamattua. Jokainen raamattupysäkki vinkkaa lyhyestä raamatunkohdasta, ja siihen raamatunkohtaan liittyy Henriikan kirjoittama lyhyt teksti, joka haastaa pohtimaan tekstiä.

Hiljaisen viikon raamattupysäkeillä kuljetaan Jeesuksen viimeisissä hetkissä. Lue raamatunkohta ja peilaa ajatuksiasi pohdintakysymysten avulla. Halutessasi voit osallistua keskusteluun Facebook-ryhmässä facebook.com/groups/livekirkko