Jeesus tutkittavana Joh. 18:28-40

“Jeesus vastasi: Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta” Joh. 18:36

Ennen maaherra Pilatuksen kuulusteltavaksi joutumistaan Jeesus oli syönyt yhteisen aterian opetuslastensa kanssa ja rukoillut Getsemanessa. Hänet vangittiin ja vietiin juutalaisten suuren neuvoston eteen. Neuvosto kuulusteli häntä. He halusivat kuolemantuomion Jeesukselle, joten heidän piti toimittaa Jeesus maaherran kuulusteltavaksi. Vain Pilatus pystyi päättämään kuolemantuomiosta.

Kertomukset Jeesuksen elämän viimeisistä vaiheista ovat raadollisia. Miksi kukaan ei puolustanut Jeesusta? Ehkä joku yritti, mutta ei saanut ääntään kuuluviin. Pilatus ei löytänyt syytä tuomita Jeesusta, mutta kansa vaati toisin.

Pilatuksen kuulustelussa Jeesus sanoo: “Sitä varten minä olen syntynyt ja sitä varten tullut tähän maailmaan, että todistaisin totuuden puolesta. Jokainen, joka on totuudesta, kuulee minua”. Pilatus vastaa kysymyksellä: “Mitä on totuus?” Mikä on se totuus, josta Jeesus puhuu? Aiemmin Johanneksen evankeliumissa Jeesus on opettaessaan juutalaisia puhunut näin: “Te opitte tuntemaan totuuden, ja totuus tekee teistä vapaita” (Joh. 8:32). Mikä on se totuus joka vapauttaa? Yksinkertaisesti Jeesus ja usko häneen. Jeesus on sanonut: “Minä olen tie, totuus ja elämä. Ei kukaan pääse Isän luo muuten kuin minun kauttani” (Joh. 14:6).

 

  • Mikä asia puhutteli sinua erityisesti tässä tekstissä? (Joh. 18:28-40)
  • Mitä Jeesus tarkoittaa sanoillaan: “Minun kuninkuuteni ei ole tästä maailmasta. Jos se kuuluisi tähän maailmaan, minun mieheni olisivat taistelleet, etten joutuisi juutalaisten käsiin. Mutta minun kuninkuuteni ei ole peräisin täältä? (Joh. 18:36)
  • Mikä on se totuus, josta Jeesus puhuu jakeessa 37?
  • Mitä Jeesus merkitsee sinulle?

 

Raamattupysäkit kannustavat meitä lukemaan Raamattua. Jokainen raamattupysäkki vinkkaa lyhyestä raamatunkohdasta, ja siihen raamatunkohtaan liittyy Henriikan kirjoittama lyhyt teksti, joka haastaa pohtimaan tekstiä.

Hiljaisen viikon raamattupysäkeillä kuljetaan Jeesuksen viimeisissä hetkissä. Lue raamatunkohta ja peilaa ajatuksiasi pohdintakysymysten avulla. Halutessasi voit osallistua keskusteluun Facebook-ryhmässä facebook.com/groups/livekirkko