Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille.

Tee toisille niin kuin toivoisit itsellesi tehtävän” on raamatullinen käsite, jonka Jeesus puhui Luukas 6:31 ja Matteus 7:12. Yleisesti sitä kutsutaan “kultaiseksi säännöksi”. “Kaikki, minkä tahdotte ihmisten tekevän teille, tehkää te heille. Tässä on laki ja profeetat.” (Matt. 7:12). “Niin kuin te tahdotte ihmisten tekevän teille, niin tehkää te heille.” (Luuk. 6:31).

Johannes kirjoittaa samalla tavalla:

“Minä annan teille uuden käskyn: rakastakaa toisianne! Niin kuin minä olen rakastanut teitä, rakastakaa tekin toinen toistanne. Kaikki tuntevat teidät minun opetuslapsikseni, jos te rakastatte toisianne.” (Joh. 13:34-35).

Reaktiomme Jumalan armoon vastaanottamiseen, tulisi olla sen jakaminen eteenpäin myös muille. Me rakastamme, koska hän rakasti meitä ensin. Rakastakaamme siis muita niin kuin meitä rakastetaan. Tämä on yksinkertainen, mutta vaikeasti toteutettavissa oleva käsky. Miten noudattaa tätä arkipäiväisessä elämässä? Kun yrität rakastaa Herraa, Jumalaasi, kaikesta sydämestäsi, sielustasi, mielestäsi ja voimastasi, saat Pyhän Hengen avun, joka auttaa sinua rakastamaan muita ihmisiä.

Sanotaan, että tekee hyvää itsellemme, jos teemme hyvää muille. Loppujen lopuksi “spontaanin, satunnaisen ystävällisyyden” liike on on ollut olemassa jo pitkään. Kuitenkin yleensä useimmat auttavat muita vain, kun

1. On kyseessä heidän heidän ystävänsä tai perheensä.

2. Se on heille kätevää.

3. He ovat hyvällä tuulella tai

4. He odottavat jotain vastineeksi.

 

Milloin tehdä hyviä tekoja?

Raamattu ei kuitenkaan kehota meitä tekemään satunnaisia ystävällisiä tekoja silloin, kun tunnet olosi hyväksi. Suora ohje on rakastaa muita aina. Raamattu käskee suoraan jopa rakastamaan vihollisiamme sekä niitä, jotka vainoavat meitä. Jos olet ystävällinen vain ystävillesi, miten eroat muista? Kaikki tekevät niin (Matt. 5:47). Kaikkien rakastaminen on aina paljon vaikeampi tehtävä ja onkin välttämätöntä antaa Pyhän Hengen auttaa.
Kuten Luukas evankeliumissaan kirjoittaa, meidän tulee kohdella kaikkia niin kuin haluaisimme itseämme kohdeltavan. Jos haluat, että sinua kohdellaan mukavasti – kohtele jotakuta toista mukavasti. Kohtele toista ystävällisesti saamasi armon vuoksi.
Riippumatta siitä, miltä sinusta tuntuu, voit välittää ympärillesi samaa armoa, jota Jumala ojentaa sinulle päivittäin. Tässä vaiheessa saatat ajatella, että joskus vaikka olisit kuinka mukava, vastineeksi saat halveksuntaa tai epäkohteliaisuuksia. Valitettavasti näin voi käydä. Ihmiset eivät aina kohtele muita niin kuten he haluaisivat itseään kohdeltavan tai kuten sitä haluaisit itseäsi kohdeltavan. Se ei kuitenkaan tarkoita, että voit lopettaa toiminnan. Älä anna kenenkään vetää sinua välinpitämättömyyden verkkoon. Kaksi vääryyttä ei tee oikeutta, kosto ei ole ratkaisu.

Elä auttaaksesi muita

Jeesus teki sen yksinkertaiseksi sanomalla ”rakasta toisia”, ja kun todella rakastamme toisiamme, teemme monia, monia hyviä tekoja. Uudessa Testamentissa on monia käskyjä muille hyvän tekemisestä, mikä osoittaa meille kuinka tärkeänä Jumala pitää muiden rakastamista niin kuin meitäkin on rakastettu. Pystymme rakastamaan vain siksi, että hän oikeasti rakasti meitä ensin. 

Elä rauhassa ja sopusuhteessa muiden kanssa. Ole kärsivällinen, koska ihmiset oppivat eri tahtiin. Voi ottaa aikaa, kun he oppivat askel kerrallaan. Jumala ei antanut periksi sinusta, joten älä sinä luovuta heistä. Ole omistautunut muille ihmisille, rakasta heitä syvästi, välitä heistä ja vietä aikaa heidän kanssaan. 

Älä tuomitse muita ankarasti, vaikka heidän toimintansa olisivat väärin. Katso myötätuntoisesti ja pyri ymmärtämään heidän syynsä tehdä niin. Hyväksy heidät ihmisenä, jotka on luotu Jumalan kuvaksi, jopa heidän väärintekojensa vuoksi. Kun joku tuntee jatkuvan tuomitsemisen, hän ei pysty näkemään toivoa, joka on armossa. Vielä pahempaa kuin muiden tuomitseminen päin naamaa on valittaa ja panetella heitä heidän selkänsä takana. Tällaisesta toiminnasta tai juoruilusta ei koskaan seuraa mitään hyvää, vaikka purkaisitkin vain turhautumistasi.

Joskus jonkun rohkaiseminen ei vaadi muuta kuin tervehtiä häntä, nähdä hänet ja kohdata / pysähtyä siinä tilanteessa, jossa olette. Tärkeää on olla täysin läsnä hänen kanssaan. Tässä maailmassa jäävät kohteliaisuudet usein huomiotta. Varsinkin “peri suomalaisena ajatuksena” hymy ja yksinkertainen tervehdys voivat tuntua vaikeilta. Osoita tekosi Kristuksen perimmäisen rakkauden peilinä. Voitko auttaa kantamuksissa? Voitko auttaa bussilipun maksamisessa? Jos ihmisellä on tarve, jota et voi täyttää – rukoile heidän puolestaan ja rohkaise heitä. Et välttämättä tiedä vastausta heidän ongelmaansa, mutta Jumala tietää.

Muista Kristus

Kun ajattelee Jeesusta, loppujen lopuksi hän ei ajatellut itseään. Hän tuli nöyränä ihmisenä maan päälle tehdäkseen meille tien taivaaseen ja näyttääkseen meille tien elää. Hän jopa kuoli ristillä vahvistaakseen sopimuksen lopullisesti. Jeesuksen tapa on ajatella muita useammin kuin itseämme. Mitä teet muille, teet hänelle.

Aloita rakastamaan Jumalaa koko sydämestäsi ja koko sielustasi, koko voimallasi ja koko ymmärrykselläsi. Se saa sinut rakastamaan muita niin paljon kuin voit, ja nuo toisten rakastamisen teot ovat myös Jumalan rakastamista. Tämä on kaunis kultainen sääntö, jolla meidän kaikkien on tarkoitus elää.