Ajattele tähtiä.
Voit vaikka aivan hetkiseksi sulkea silmäsi ja miettiä tähtiä.

Miten ne tuikkivat taivaalla, kun olet katuvalojen ulottumattomissa. Miten joskus aikaisin kesäaamulla tähdet saattavat näkyä melko valosallakin taivaalla.

Raamatun ajan maailmassa tähdet olivat esimerkiksi merkittävä tapa suunnistaa ja navigoida. Tänä päivänä meidän on helppo kaivaa puhelin Google Maps taskusta, mutta silloin kun matkattiin esimerkiksi pidempää matkaa, oli aika yleistä siirtää katse taivaalle ja tarkkailla tähtiä.

Jos muistelemme joulun aikaa ja jouluevankeliumia, voimme huomata, että paimenet ja itämaan tietäjät seurasivat sitä yhtä suurta tähteä, löytääkseen vastasyntyneen Jeesuksen tallista.

Taivaalta, tuolta ylhäältä on siis aikojen historiassa tullut aika paljon johdatusta ja apua.

Jos me mietimme tähteä – ihan fyysisesti tähtenä, niin olemme varmasti kaikki oppineet, että ne ovat tavallaan samanlaisia kuin meidän aurinkomme, tosi, tosi isoja ja tuikkivat jossain tuolla kaukana. Kuitenkin se, mitä me niistä näemme on jotain tosi pientä, tosi pientä sellaista, mikä näkyy vaan öisin kun vähän siristää silmiä. Kuitenkin ne tähdet ovat siellä koko ajan! Näemme niitä tai emme.

Vähän samanlainen juttu on Jumalan kanssa. Me saatamme nähdä Jumalasta vain pieniä välähdyksiä, mut emme voi voida nähdä itse Jumalaa.

Uskoimme tai koimmepa Jumalan läsnäolon millä tavoin tahansa, ei hänen olemassaolonsa tai rakkautensa meitä kohtaan muutu.

Esimerkiksi arkielämässäsi et välttämättä kauheasti ”törmää” Jumalaan ja hänen sanaansa Raamatussa. Kuitenkin Jumala on koko ajan sinun ja minun, meidän jokaisen elämässä läsnä.

Valosaaste ja taivas. Nähdäksemme tähdet saatamme joutua pinnistämään ja siristämään silmiämme. ”Elämän valosaasteessa”, kun informaatiotulva ja ärsykkeet ympäröivät meitä joka puolelta, saatamme joutua myös pysähtymään ja siristämään, jotta pystymme kohtaamaan Jumalan.

Jumalaa ei voikaan oikein suoraan helposti nähdä, mut välillisesti Jumalan kokeminen voi olla helpompaa.

Käydessäsi kirkossa. Viettäessäsi hyvän hetken ystävän kanssa. Tehdessäsi hyväntekeväisyyttä. Kuunnellessasi musiikkia. Jumalan henki on varmasti meidän keskellämme.
Raamatussa Jeesus sanookin, ”siellä missä kaksi tai kolme on koolla minun nimessäni, siellä minä olen heidän keskellään”.

Kun illalla rauhoitut käymään nukkumaan, yritä ottaa joku heti. Joku hetki, jossa sinulla olisi aikaa Jumalalle ja samalla itsellesi. Hetken ei tarvitse kestää kauan. Sinun ei tarvitse olla paikallasi tekemättä mitään, mutta ota kuitenkin heti, jossa voit hetkeksi heittäytyä!

Raamatussa on monta kertaa kehotuksia siitä, että kerro ajatuksesi ja rukouksesi Jumalalle. Ja nyt on aidosti meidän vuoromme!

Joten, saat tehtävän:
Kerro Jumalalle jokin juttu. Se voi olla kiitosaihe, pyyntö jonkun asian toteuttamiseksi, jos sinulla on vaikka kipua tai sairautta, niin voit pyytää, että Jumala auttaisi siinä.
Jos sinulla on haasteellinen työtehtävä tai vaikka kokeita koulussa tuloillaan, voit pyytää Jumalalta apua tulevaan!

Oikeaa tapaa tai paikkaa rukoilla ei ole. Jumala on luvannut että hän kuulee, hän kuulee vaikka et sanoisi ajatuksiasi ääneen. Voit rukoilla tosiaan vaikka illalla juuri ennen nukahtamista, nopeasti koulumatkalla tai vaikka lenkillä tai suihkussa – kehotukseni vain on, että kerro Jumalalle kuitenkin nyt ensin illalla edes se yksi asia, pyyntö, kiitosaihe tai vaikka miten sinun päiväsi on mennyt.

Yritä toistaa tätä säännöllisesti. Ja pian huomaatkin pitäväsi yhteyttä Jumalaan säännöllisesti!

Rukouksessa on toisinaan vaikea keksiä oikeat sanat. Jeesus on kuitenkin auttanut meitä tässäkin ja hän on opettanut meille Isä meidän -rukouksen, joka toimii tilanteessa kuin tilanteessa.

Isä meidän, joka olet taivaissa.
Pyhitetty olkoon sinun nimesi.
Tulkoon sinun valtakuntasi.
Tapahtukoon sinun tahtosi,
myös maan päällä niin kuin taivaassa.
Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme.
Ja anna meille meidän syntimme anteeksi,
niin kuin mekin anteeksi annamme niille,
jotka ovat meitä vastaan rikkoneet.
Äläkä saata meitä kiusaukseen,
vaan päästä meidät pahasta.
Sillä sinun on valtakunta ja voima ja kunnia iankaikkisesti. Aamen.